Fakta vs myt

Det finns en hel del myter om kontaktlinser idag och dem vill vi naturligtvis slå hål på. Inget är så frustrerande som när man undviker saker bara för att man tror på myter man hört. En av de största är att linser skulle kunna försvinna in bakom ens ögon. Det kan dem helt enkelt inte, det är inte möjligt. Vi har nämligen en hinna som täcker våra ögon och den sitter ihop med insidan på våra ögonlock. Alltså är det fysiskt omöjligt för en lins att glida in bakom ögat. En annan populär myt är att linsen skulle kunna fastna på ögat. Även detta är alltså bara en myt, ditt öga är konstant fuktigt och linser är från början till slut tillverkade för att kunna sättas i och tas ut lätt.

Så har vi den där mycket irriterande myten som föräldrar ofta använder sig av när deras barn vill ha linser istället för glasögon. Att det skulle vara så att tonåringar inte kan använda linser för att ögat fortfarande växer. Att det skulle skada ögat på något sätt. Så är det alltså inte! Man kan använda linser redan från det att man är åtta år. Det enda problemet för så unga barn är att det kan vara krångligt för dem att sköta linserna själv. Den vanligaste åldern då man börjar med linser är ungefär 13 års ålder. Man får god hjälp av optikern som ger tips och råd för att man ska kunna använda linserna på bästa sätt. Sedan finns det dem som menar att det är svårt att sköta om linser och att dem är obekväma att använda. Visst förr i tiden när linser var en ganska ny företeelse så var dem rätt obekväma. Det handlade om att linserna förr var hårda och kunde skava mot ögat. Idag har tekniken kommit otroligt långt och många känner inte ens av sina linser när dem har dem i ögonen. Att sköta sina linser är inte heller svårt, det finns till och med linser du inte ens behöver ta ut ur ögonen på natten och det finns linser du slänger efter en dags användning. Enda skötseln man kan behöva tänka på är rengöringen med linsvätska och förvaring. Det är varken svårt eller jobbigt egentligen.

Till slut kommer vi fram till ännu en åldersrelaterad myt, det finns dem som menar att människor i övre medelåldern inte bör använda linser. Detta är bara en myt som sagt, idag finns det till och med linser som ersätter läsglasögon. Den sista myten vi vill slå hål på är att det skulle vara vanligare med infektioner och ögonsjukdomar bara för att man använder linser. Så är det alltså inte, får man infektioner eller ögonsjukdomar i samband med användning av linser så handlar det helt enkelt om att man inte skött rengöringen ordentligt. Att man slarvat med skötseln av dem, följer man rekommendationerna är detta inte ett problem alls.